.Schadelijke stoffen in onze skincare

Namaste loves,

Dikwijls worden we aangetrokken tot bepaalde producten door de beloftes die ze maken of door de mooie ‘packaging‘. In mijn ervaring worden meestal deze beloftes niet waargemaakt, in sommige gevallen doen ze zelfs het tegenovergestelde. Door te letten op bepaalde zaken zoals ingrediënten, kunnen we al heel wat producten aan de kant schuiven en alleen zo een goede of ten minste betere keuze maken.

Waar we vooral op letten is op de verpakking (ja guilty!), de beschrijving van het product, wat het dus zogezegd doet en waar het goed voor is. Natuurlijk is het veel beter om ook eens een kijkje te nemen naar de ingrediëntenlijst en in welke volgorde deze opgesomd staan. De volgorde is zeker belangrijk en dit wel om deze reden: het eerste ingrediënt op de lijst is altijd het belangrijkste en grootste bestanddeel. Indien een ingrediënt maar 1% of minder voorkomt, dan worden ze onderaan in willekeurige volgorde opgesomd. Het is dus interessant om te weten wat deze ingrediënten zijn en welke eigenschappen ze bezitten. Want niet elk ingrediënt is even doeltreffend en kan bepaalde ongewenste neveneffecten creëren zoals irritatie, roodheid en oneffenheden.

Het INC (International Nomenclature Committee) is een internationale instantie die INCI-namen beheert. Say what? INCI -namen (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) zijn systematische en internationale benamingen van ingrediënten die op verpakkingen gebruikt worden. Zo kunnen we in welk land, in welke taal dan ook, steeds dezelfde benamingen op de verpakkingen terugvinden. Uniformiteit en transparantie! Onderstaande benamingen maken dus deel uit van INCI.

Volgende ingrediënten vermijden we liever in onze skincare:

  1. Minerale oliën: (petrolatum, petroleum, parafinum (liquidum), vaselinemineral oil) deze zijn herleid uit aardolie en sluit de huid volledig af zodat deze geen vocht en geen zuurstof meer krijgt.
  2. Sodium Lauryl/Laureth Sulfate (SLS/SLES): dit ingrediënt maakt dat een product kan schuimen en zo grondig reinigen dat ze de huid kan beschadigen.
  3. Parabenen: (Ethylparaben, methylparaben, buthylparaben, proplylparaben) dit zijn bewaarmiddelen kunnen onze hormoonhuishouding verstoren, invloed hebben op tumorvorming en invloed op de vruchtbaarheid volgens de wereldgezondheidsorganisatie.
  4. Polyethyleneglycol (PEG): op de verpakking wordt deze afkorting meestal gevolgd door een nummer bijv. PEG 2, PEG 40 enzo. (wat het aantal ethyleenglycoleenheden weergeeft in de polyethyleen ketting.)  PEG is een gesynthetiseerd ingrediënt dat in cosmetica word toegepast als emulgator. Alhoewel PEG een synthetisch product is heeft het toch vaak een natuurlijke olie als basis. Wanneer een PEG puur is, is er geen probleem. het probleem ontstaat wanneer er bij de productie er 1.4-dioxaan ontstaat en deze stof wordt verdacht bij het veroorzaken van kanker.
  5. Siliconen: (dimethicone, cyclomethicone en simethicone) een synthetische stof, geproduceerd uit silicium (zand) en zorgt voor een homogene en gladmakende film op de huid. Niet alle siliconen zijn slecht. Vooral bovengenoemde siliconen hebben geen voedende waarde voor de huid, ze kunnen de huid verstoppen of afsluiten (net zoals bij minerale oliën.)
  6. Alcohol: (ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol) deze stoffen drogen je huid sterk uit en kunnen de huid zwaar irriteren. Het kan ook zijn dat er alcohol wordt gebruikt om een enkel ingrediënt in het product op te lossen, dan is deze hoeveelheid verwaarloosbaar en zal je deze stof onderaan de ingrediëntenlijst terug vinden. Vind je deze toch bovenaan de lijst, dan kan je beter het product terugleggen.
  7. Phenoxyethanol: conserveringsmiddel. het is een kleurloze vloeistof en behoort chemisch tot de familie van de glycol ethers. Het heeft een antimicrobiële werking op bacteriën, gisten en schimmels. Het kan allergie (in de top 10 van meest voorkomende allergieën!), eczeem en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken.
  8. Parfum (in huidverzorging): (Geraniol, Linalool, Farnesol,…) meest voorkomende oorzaak van cosmetische allergie. In synthetisch parfum kunnen bijvoorbeeld ftalaten zitten. ftalaten verstoren de hormoonhuishouding en kunnen mogelijks kankerverwekkend zijn.

Handige tip! wil je meer weten over alle ingrediënten in een bepaald product? Bezoek zeker eens websites zoals InciDecoder.com of cosdna.com. Deze sites hebben een grote database van ingrediënten en producten en laten je zien welke ingrediënten hun negatieve en positieve eigenschappen zijn. Super interessant en leerrijk!

Tegenwoordig vind je meer en meer merken die veel schadelijke stoffen mijden (zogenaamde ‘clean beauty’) en transparant zijn in hun samenstellingen en dat kan ik enkel en alleen maar toejuichen! Enkele merken die ik kan aanbevelen zijn Ren Clean Skincare, Drunk Elephant, Goop, Caudalie, The Ordinary en Goldfaden MD. (Allen via cultbeauty.co.uk)

“There is no greater beauty or charm than what we can find in nature.”

Ben je helemaal fashion-fan zoals mezelf? Jullie kunnen mij zoals steeds volgen op Instagram  ; dit blijft mijn main page voor fashion-inspiration!

Lots of good vibes, love and hugs,

Follow me on and my social media or send me a sweet message !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s