.Sustainability in fashion

Namasté loves,

Door meer en meer bewust te worden van de producten die ik gebruik in mijn skincare, begin ik ook meer en meer naar andere zaken te kijken zoals de kledij die ik draag. Termen zoals sustainable, eco-friendly, ethical, duurzaam, conscious, recycled, organic,.. worden tegenwoordig bij meer en meer fashion brands gebruikt. Maar wat betekenen ze juist en wat doen deze merken nu juist voor het milieu?

Sustainable betekent duurzaam in het Nederlands. Het verschil tussen ‘normale’ en duurzame kleding is niet alleen de productie van de stof en het type stof dat gebruikt wordt. Hoe minder belastend voor het milieu, hoe duurzamer. Maar naast de stof zijn de werkomstandigheden van de arbeiders die de kleding fabriceren heel belangrijk.

Duurzame kleding heeft tal van voordelen. Het kreukt minder snel, het droogt sneller en het hoeft minder heet gewassen te worden. De materialen zijn sterker en gaan dus langer mee. Doordat er minder chemische hulpmiddelen worden gebruikt tijdens de productie, blijven er ook minder chemische stoffen achter op je kleding en dus ook op je huid tijdens het dragen.

Maar liefst 40% van alle kleding, wordt gemaakt van katoen. Bij het kweken van deze plant worden heel veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om de plant te beschermen tegen ziektes en beestjes, wat nefast is voor het milieu. Gelukkig is er zoiets als biologisch (organic) katoen, waar insecten worden gebruikt in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen. Kijk vooral het label na of het om biologisch katoen gaat.

Gelukkig zijn meer en meer (affordable) kledingmerken bezig met sustainability. Er zijn al merken die heel sustainable zijn zoals Levi’s, Patagonia, Reformation, Pact, Everlane, Eileen Fisher, … De meeste van deze merken zijn voor mij een ware ontdekking want ik heb er nog nooit over gehoord. Maar wat met de grote merken die bijna over de hele wereld bekend zijn? Hoewel we er bijlange nog niet zijn, hebben sommige van deze grote merken ook al babystapjes gezet naar een meer duurzame collectie.

.H&M Conscious

Het meest herkenbaarste voorbeeld zal waarschijnlijk H&M (Conscious lijn) zijn. Het doel van H&M is om tegen 2030 100% gerecycleerde of andere duurzaam geproduceerde materialen te gebruiken. De ‘Conscious lijn‘ is hier een eerste start voor. Bij elke product van deze lijn, kun je bekijken hoe de materialen zijn gemaakt, waar het gemaakt is en bij welke producent.

https://www2.hm.com/nl_be/dames/winkelen-op-concept/conscious-sustainable-style.html

.Zara Join Life

Zara heeft de Join Life collectie in het leven geroepen als eerste stap om te groeien naar een meer sustainable merk tegen 2030. Je krijgt meer informatie over de materialen als je een product aanklikt op de website.

https://www.zara.com/be/en/sustainability-l1449.html

.We Fashion

Bij WE Fashion trachten ze tegen 2020 de helft van hun collectie bestaat uit sustainable materialen. Omdat katoen 70% uitmaakt van het materiaal dat ze gebruiken, focussen ze zich op het aankopen van biologische katoen. Tegen 2025 willen ze alleen maar biologisch katoen gebruiken.

https://www.wefashion.be/nl_BE/we-care-about/

.Esprit Duurzame Collectie

Esprit heeft een duurzame collectie in het leven geroepen en belooft tegen 2021 enkel en alleen maar duurzame katoen te gebruiken. Tevens gebruiken ze meer en meer milieuvriendelijkere materialen zoals Lenzing Ecovero (50% minder energie en water verbruik bij productie) en Tencel/lyocell (100% afbreekbaar).

https://www.esprit.nl/go-organic/women/alle-artikelen

.Vero Moda Aware

Vero Moda heeft de eerste stappen gezet en de ‘Aware lijn’ met enkel sustainable items gecreëerd. Zo maken ze kleding van milieuvriendelijke materialen, geproduceerd met behulp van minder hulpbronnen. Ze gebruiken zowel gerecycleerde materialen als biologische materialen en innovatieve materialen zoals lyocell.

https://www.veromoda.com/be/nl/vm/vm-page/aware-info/

Er is dus nog heel wat werk aan de winkel maar het is heel bemoedigend om te zien dat de grote merken mee op de kar springen en hun verantwoordelijkheid nemen naar een meer duurzamere wereld. Ik merk dat er nog zoveel te ontdekken is in sustainable fashion, en ik ben benieuwd naar de vele innovaties die nog moeten komen!

Ben je helemaal fashion-fan zoals mezelf? Jullie kunnen mij zoals steeds volgen op Instagram  ; dit blijft mijn main page voor fashion-inspiration!

Lots of good vibes, love and hugs,

Follow me on and my social media or send me a sweet message !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s