.Een duurzamer leven

Namasté loves,

Hoe kunnen we duurzamer door het leven? Welke druk wordt op ons gelegd en moeten we ons schuldig voelen? Hoewel ik nog steeds vind dat de grote industriën de grootste vervuilers zijn en dat vooral zij moeten aangepakt worden, kunnen (moeten) wij sowieso meehelpen aan een beter leefmilieu… voor ons én voor alle mooie dieren en prachtige natuur op onze planeet. Alle beetjes helpen en alles begint bij onszelf. Daden zijn krachtiger dan woorden. 

Momenteel is sustainability en het klimaat een hot topic en hoor je in de media veel lege woorden. Het politiek spelletje langs beide kanten heeft de geloofwaardigheid aangetast en er is veel hypocrisie rond. Ik hou niet van politiek en daarom dat ik dit gewoon volledig links laat liggen. Ik wil vooral focussen op het belangrijkste. Wat kan IK zelf doen om mijn steentje bij te dragen zonder dat ik mij ook over alles schuldig moet voelen? Je hoeft heus niet terug zoals in de middeleeuwen te leven om een beetje sustainable te zijn. En dat is gewoon OK. We hoeven niet met zijn allen perfect te zijn en heel duurzaam te leven. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, gaan we wel degelijk vooruit!

Alle kleine inspanningen lonen. Met een paar kleine aanpassingen, ben je al heel goed op weg!

.Afval 

Er zijn wel wat zaken die zeer logisch klinken. Zoals je afval niet op straat gooien. Zeer simpel en toch zie ik mensen nog hun papiertjes gewoon op de grond laten vallen en doorlopen. Het is weinig moeite om deze op te rapen en in de vuilnisbak te gooien. 

.Plastieken zakjes 

Veel winkels en supermarkten spelen reeds in op deze problematiek en bieden ofwel géén zakjes (of tegen betaling) aan of hebben papieren zakjes. Het beste is natuurlijk zelf een herbruikbare zak (van de supermarkt of eentje uit katoen) te gebruiken bij het shoppen of boodschappen doen.  Géén verzameling zakjes meer thuis die toch in de vuilnisbak belanden en in sommige winkels krijg je soms zelfs iets extra omdat je een zakje bespaart! 

.Reusable cups

Als je een die-hard Starbucks drinker bent of op je werk gebruiken ze veel plastieken/kartonnen bekertjes, dan is zo een herbruikbare mok zeker geen onnuttige aankoop. Er zijn tegenwoordig zulke leuke reusable cups op de markt!

.Transport

Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om de auto links te laten liggen. Veelal moeten we voor het werk een heel eind rijden. Voor de kortere afstanden (vb als je naar de bakker gaat) kun je wel te voet gaan of de fiets gebruiken. Dit is dan weer goed voor je conditie en je gezondheid! Elke dag een beetje (meer) bewegen doet wonderen! Of je kan beslissen om bijvoorbeeld één dag per week met de fiets naar het werk te gaan, indien dit het toelaat uiteraard.

.Kledij 

Door kledij te kopen die kwalitatief beter is, moet je minder snel iets nieuw kopen want deze kledingstukken blijven langer mooi. Het is dan wel misschien iets duurder maar je hebt er veel langer plezier van en meestal is de fit ook mooier bij kwalitatievere stukken. It’s a win-win! Je kunt hier ook een stapje verder gaan en kijken naar de sustainable merken of collecties. Meer info zie mijn andere blogpost .Sustainability in fashion .

.Minder vlees eten

Ik zou willen beweren dat de mens een omnivoor is, dit wil zeggen dat we zowel vlees als planten nodig hebben. Er zijn al heel wat studies rond gedaan of de mens nu juist carnivoor, herbivoor of omnivoor is of vroeger was, maar daar wil ik niet te veel over uitwijden. Dat laat ik over aan de wetenschappers! Feit is dat we best verder kunnen met minder vlees. Er zijn genoeg alternatieven voorhanden zoals kip, peulvruchten, eitjes, … om elke dag een heerlijk gerechtje op tafel te toveren. Maar waarom juist minder vlees eten? De vleesindustrie heeft veel impact op het milieu omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. De dieren zelf zorgen ook voor een hogere broeikaseffect door boeren, mest en scheten.. (aah dat beeld krijg ik niet meer uit mijn hoofd). Hoe minder vlees we eten, hoe minder dieren er worden gekweekt voor de vleesindustrie.

There is no planet B. We have to take care of the one we have.

Ben je helemaal fashion-fan zoals mezelf? Jullie kunnen mij zoals steeds volgen op Instagram  ; dit blijft mijn main page voor fashion-inspiration!

Lots of good vibes & love,

Follow me on and my social media or send me a sweet message !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s