.Een minimalistisch(er) leven

Namasté my friends,

Laat je vooral niet afschrikken door het woord minimalisme. Velen denken dan aan leven met enkel het absolute noodzakelijke in een ‘tiny house‘ met zo weinig mogelijk ‘waste‘. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn om minimalistisch(er) te leven. Het goede eraan is, dat je zelf kiest hoever je gaat en wat het beste bij je past. Minimalisme gaat ook niet enkel over het aantal bezittingen die je hebt, maar vooral over de manier waarop je leeft.

Zoek hetgeen dat het beste bij je past en het dichtst bij je lifestyle staat of de lifestyle die je wil bereiken. Niet iedereen heeft hetzelfde leven, hetzelfde werk of leeft in hetzelfde klimaat. Hierdoor zullen je behoeften dus verschillen met die van een ander.

.Decluttering

Minder spullen wil zeggen, minder tijd dat je in het opruimen en kuisen ervan moet steken. Kijk eens in je kasten (niet enkel je kledingkast), ga door alles heen en gooi weg wat je niet gebruikt of al lang niet meer hebt gebruikt. Het wegdoen van spullen of ‘ontspullen’ maakt je vrijer… een gewicht valt van je schouders. Minder rommel in je huis, is ook minder chaos en meer rust in je hoofd.

Regelmatig ruim ik mijn spullen op, want ‘decluttering‘ is een ‘work in progress‘ en is niet iets dat je eenmalig doet. Door de tijd heen verzamelen we spullen en die berg spullen moeten we van tijd tot tijd toch eens weggooien, vervangen, weggeven of misschien wel terug verkopen.  Door het opruimen, ga je ook beseffen welke spullen je al dan niet gebruikt en waar je je geld het beste aan besteed.

.Spending habits

Een opgeruimd huisje, dat willen we uiteraard zoveel mogelijk behouden. Het is natuurlijk niet de bedoeling om terug nutteloze zaken te blijven kopen en alles maar in een kast te proppen (of zeg maar: verstoppen). Denk goed na wat je wil kopen en vraag je af of het in je ‘lifestyle‘ past. Laat je niet verleiden met de zoveelste korting die bedrijven dag na dag naar je hoofd slingeren. Koop je spullen wanneer je ze nodig hebt (maar check zeker of er geen korting ergens is 😉 ) en denk er eerst even over na vooraleer je op die knop “kopen” drukt of naar de kassa loopt.  Het helpt om bijvoorbeeld even je kasten te openen en te bekijken wat je al hebt. Of na te denken over alternatieven die je al in huis hebt; als het om het zoveelste gadget, truitje of keukenapparaat gaat.

.Elimineer het overbodige

Minimalisme wil zeggen, gooi het overbodige weg. Vaak denken we dan aan spullen in je huis en je kledingkast. Maar minimalisme gaat veel verder dan dat. Het gaat namelijk ook over de informatie die je opneemt of om de mensen met wie je omgaat. Veel negativisme leidt tot droevige, ontmoedigde, kwade of zelfs misschien depressieve gedachten. Wees dus waakzaam welke informatie je iedere dag opneemt en elimineer de zaken die je echt niet dienen. Ga na welke boeken je leest, wat je op tv ziet, wat je op sociale media ziet, … en hoe je je daarbij voelt. Zo ben ik bijvoorbeeld al een hele tijd gestopt met naar het nieuws te kijken… ik werd er toch alleen maar droevig, teleurgesteld en kwaad van.

.Intentie

Misschien wel het allerbelangrijkste dat ik je kan meegeven… leef met intentie. Leef bewust. Zoek uit waar je je energie uit haalt en wat je gelukkig maakt en doe bewust de dingen die daartoe bijdragen. Denk even na over wat je belangrijk vind in je leven en maak de keuzes die daarbij passen of die je helpen om dat doel te bereiken. Het helpt om je streefdoelen, zowel op korte als langere termijn, ergens te noteren en regelmatig nog eens boven te halen. Zo word je altijd herinnerd waar je naartoe wil gaan en maak je betere keuzes.

.Simplify

“Minimalisme does not mean always tidy… it means easily tidied”

Dit somt zowat alles samen. Vaak maken we het onszelf moeilijker en complexer dan het eigenlijk is of kan zijn. Vereenvoudig de zaken en je zal merken dat dit je ook rustiger maakt én je wint er tijd mee. Dit kan gaan van ‘mealprep’ of het gebruik van een aantal ingrediënten in een maaltijd, hoe je opruimt of kuist tot het beheren van je financiën of je dagindeling.

Doe jij al onbewust zaken die leunen naar minimalisme of ben je hier al bewust mee bezig? Laat het mij zeker weten in de comments!

Nieuwsgierig naar meer? Hou dan zeker mijn blog in de gaten!

Lots of good vibes & love,

Follow me on Bloglovin’ or my social media… or send me a sweet message!

2 gedachten over “.Een minimalistisch(er) leven

  1. Zeker dat opruimen kan echt goed doen en met de lente komt dat bijna vanzelf. We doen ook aan mealprep en zeker op gebied van TV en schermtijd ben ik zeker aan de minimalistische kant. Ik kijk bv wel eens een serie of film, maar nooit TV. En tot grote ergernis van sommige anderen, beperk ik ook mijn bereikbaarheid 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s