.Sparen

Namasté loves,

Sparen… voor de één al wat gemakkelijker dan voor de ander. Maar wel belangrijk. Je droomt misschien van een mooie Chanel handtas of je wilt gewoon een comfortabel leventje na je pensioen. Met een paar tips, wat motivatie en doorzettingsvermogen kom je er wel!

.Het doel

Maak je doel klaar en duidelijk. Spaar je voor de toekomst (lange termijn) of eerder voor een aankoop in de nabije toekomst? Of beide? Hou je doel goed in gedachten, weet waarvoor je het doet en alles gaat gemakkelijker gaan.

.Hoe en waar beginnen?

Eerst en vooral is het belangrijk dat je weet waar je je geld aan uitgeeft op een maandelijkse basis. Maak een spreadsheet en ga na in je bank uittreksels waar je geld naartoe gaat. Splits je noodzakelijke kosten zoals huur/leningen, gas, water, telefoon, … en je niet-noodzakelijke kosten zoals uiteten gaan, kledij, verzorgingsproducten… . Kijk hoeveel je nodig hebt voor je noodzakelijke kosten en trek deze af van je nettoloon. Hoeveel je over hebt, kan je spenderen aan je niet-noodzakelijke kosten en je spaarrekening. Tip: gebruik een doorlopende opdracht om maandelijks een vast bedrag op je spaarrekening te storten.

Bekijk je niet-noodzakelijke kosten kritisch en beslis waar je nog extra op kan besparen. Je kan bijvoorbeeld beslissen om geen geld meer uit te geven aan iets overbodigs of door eventueel te kiezen voor een goedkopere optie (bijvoorbeeld geen belegde broodjes meer kopen op het werk maar zelf boterhammetjes smeren). Hoewel het in eerste instantie maar een paar eurootjes lijkt, is het op lange termijn een grote kost minder of een grote besparing meer. 

Zeker de moeite waard om ook je noodzakelijke kosten na te kijken. Misschien heb je wel een hoge lening lopen die je kan herbekijken of een hoge verzekering die je elders minder kan kosten. 

.Bewust

Wees bewust van je budget en wat je uitgeeft. Meten is weten. Verschillende apps kunnen je helpen om je geld te traceren zoals ‘money lover’. Hier kan je je inkomsten en uitgaven gemakkelijk ingeven en bekijken, zelfs die in de toekomst. 

Voor je iets koopt, vraag jezelf af of je dit écht nodig hebt? Een goed hulpmiddel is uiteraard weten wat je thuis reeds hebt. En dat is gemakkelijker als je je huis op orde hebt. Heb je al 5 kleedjes met bloemenprint? Dan heb je een 6e bloemenkleedje echt niet nodig. Kan je kiezen tussen een goedkopere en duurdere optie? Bedenk of die duurdere optie echt beter en noodzakelijk is? Een klein voorbeeldje: ga je voor een Rituals handzeep (9,9 euro) of eentje van Palmolive (3 euro)?

Wees voldoende kritisch. Laat je ook niet misleiden door kortingen. Iets kan goedkoop lijken maar als je het echt niet nodig hebt, dan is het ook maar een extra uitgave die je had kunnen sparen.

.Opoffering

Om je doel te behalen, moet je soms hier en daar een paar dingetjes opofferen. Zo kan/moet je bijvoorbeeld af en toe eens een etentje afslagen om je doel te kunnen bereiken. Maar het is het dubbel en dik waard!

Heel veel succes bij het sparen! You can do this!

Ik ben benieuwd! Waar willen jullie voor sparen? Laat het me zeker weten in de comments!

Ben je ook benieuwd naar meer? Volg dan zeker mijn blog!

Lots of good vibes & love,

Follow me on Bloglovin’ or my social media… or send me a sweet message!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s