.Spending habits

Namasté my friends,

Doordat ik zelf wat meer minimalistischer en bewuster ben gaan leven, ben ik ook meer en meer gaan kijken waar ik mijn geld zoal aan uitgaf. Het geld dat ik besteedde aan al die onnodige en onnuttige zaken… dat wilde ik graag aanpakken. Het zorgde ervoor dat mijn huis een rommeltje werd en dit bracht ook meer “clutter” in mijn hoofd.

.Commercialisatie

We live in a material world‘. Constant word je van hier naar daar gesleurd met mooie beloftes, verkooppraatjes, prachtige foto’s en kortingen met maar één doel. Je doen kopen…. kopen kopen kopen. Waar je ook gaat of wat je ook bekijkt op welke (sociale) media dan ook, commercialisatie is overal aanwezig. Hier moeten we ons tegen wapenen en het leren herkennen.

Hoe meer je gaat beseffen dat kopen je écht niet gelukkiger maakt, hoe opvallender en hoe weerzinwekkender je deze (al dan niet verscholen) over-commercialisatie zal vinden.

.Impulse buying

Het moeilijkste is om al die ‘temptations‘ te weerstaan. Er gaat bijvoorbeeld geen één dag voorbij of je ontvangt wel een mail in je mailbox met kortingen. Een oplossing is om je uit te schrijven uit alle nieuwsbrieven zodat je niet meer in de verleiding komt om continu te shoppen omdat er altijd wel ergens een korting wordt aangeboden. Maar als je dan op een gegeven moment toch iets wil kopen, wil je toch ook wel van een korting kunnen genieten. Zo heb ik zelf een apart mapje gemaakt in mijn mailbox met de regel die al mijn ontvangen nieuwsbrieven direct naar dat aparte mapje verzet. Zo krijg ik van die mails nooit een melding (neemt de temptation weg) maar heb ik ze toch nog bij de hand als ik een korting wil scoren.

Koop niet impulsief. Maak desnoods een lijstje met wat je die maand van jezelf mag kopen (uitgezonderd eten en noodzakelijke huishoudelijke- en verzorgingsmiddelen) en denk daar goed over na. Stel je zelf de volgende vragen:

  • Heb ik dit wel echt nodig? Heb ik dit niet al in mijn kast liggen?
  • Ga ik dit echt gebruiken?
  • Mis ik het nu in mijn alledaags leven?
  • Wordt mijn leven er gemakkelijker en aangenamer door?
  • Gaat het mij vreugde geven?

Kijk regelmatig naar je lijstje, je gaat hierdoor gemakkelijker “nee” kunnen zeggen. En die “nee” gaat je meer vreugde geven dan dat je aan de verleiding toegeeft en weer iets koopt dat toch maar in de kast verdwijnt. En je portemonnee zal je dankbaar zijn… het is een ‘win-win situation‘!

.When you buy

Heb je er goed over nagedacht en wil je iets nieuws kopen of iets vervangen? Ga op zoek naar datgene dat het beste bij je stijl, je doel en je budget past. Leg het item in je winkelmandje of zet het op je (online) verlanglijstje maar koop het nog niet direct. Laat het een paar dagen sudderen en als je daarna volledig overtuigd bent dat het materiaal, de kleur, de vorm, de stijl, de eigenschappen,… perfect bij je stijl of eisen past… dan koop je het pas. Heb je dan nog ergens een korting kunnen bemachtigen, dan is het helemaal toppie!

Is het bijna solden-tijd? Dan is het misschien beter om nog eventjes geduld te hebben en te wachten tot het item in solden gaat. Sommige (grotere of duurdere) spullen kan je makkelijker “inplannen” om te shoppen tijdens de solden.

.Your goal

Het helpt als je een zeker doel voor je ogen hebt. Ik ben niet iemand die op 1 januari allerhande ambitieuze doelen op papier zet en ik moet ze allemaal gerealiseerd hebben voor dat jaar. Dat helpt niet bij mij. Ik heb voor mezelf wel een aantal doelen of zeg maar zaken waar ik aan wil werken op papier gezet… zonder deadline maar onderverdeeld onder korte en lange termijn doelen. Dit is mijn focus. Dit helpt mij ook waar ik mijn geld aan uitgeef (of niet!).

Wat helpt er bij jou om minder te kopen? Laat het me zeker weten in de comments!

Ben je ook benieuwd naar meer? Volg dan zeker mijn blog!

Lots of good vibes & love,

Follow me on Bloglovin’ or my social media… or send me a sweet message!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s